Når en væg ikke har som funktion at bære eller stabilisere tagkonstruktionen, øvre etager, eller andre vitale dele af en tilbygning eller et hus, så kaldes væggen en skillevæg eller en let indervæg.
En skillevæg vejer ikke så meget som en bærende væg, er ofte mere simpelt konstrueret, og den adskiller sig også, ved at den kan sløjfes eller flyttes rimeligt nemt senere hen.
Skillevæggens funktioner
Som navnet antyder, er skillevæggens funktion at opdele og “skille” to eller flere dele af huset fra hinanden - eksempelvis to værelser eller et værelse og et badeværelse.
En god skillevæg er velisoleret, så man eksempelvis kan opvarme et rum, uden at varmen siver ind i et andet. En god skillevæg er også støjisolerende, så man ikke kan høre alt, hvad der siges eller gøres i naborummet. En god skillevæg er desuden stabil, stærk og brandhæmmende (indeholder brandhæmmende isolering).
Den lette indervæg kan også være en bærende væg - eksempelvis i et træhus, hvor konstruktionerne ikke vejer så meget, men dette ses dog meget sjældent.
Sådan konstrueres en skillevæg
- Gipsvæg: Gipsvæggen består af et træ eller stålskelet med 1-2 lag gipsplader på hver side af væggen med et hulrum (ofte isoleret) på 45-70mm. Gipsvægge er typisk den vægtype, der lydisolerer bedst.
- Gasbetonvæg: Gasbeton er et byggemateriale, der egner sig godt til vægge. Gasbeton fås i lange og brede vægelementer, der er armerede med rundjern, og som nemt kan monteres og pudses, så man har en god, stabil skillevæg. Gasbeton er godt til varmeisolering, da materialet har små lufthuller i sig.
- Bræddevægge: En bræddevæg kan konstrueres af træbrædder, der er sømmet eller skruet fast på et skelet i stål eller træ. I hulrummet mellem de to sider af væggen er der typisk et isoleringsmateriale. Bræddevægge kan konstrueres billigt, men træ er også et organisk materiale, der påvirkes af fugt og varme, hvilket kan føre til ujævnheder, råd og svamp.