Free cookie consent management tool by TermsFeed Terrændæk til tilbygning | Sådan opbygges et godt terrændæk

Terrændæk til tilbygning

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejlede pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

Terrændækket er den del af et hus eller en tilbygning, der beskytter både hus og beboere fra fugt, kulde og radonpåvirkning nedefra.

Terrændækket er placeret ved jordoverfladen og dækker hele husets/tilbygningens areal, eksempelvis som del af husets sokkel. Terrændækket opbygges i flere forskellige lag, der hver har deres formål.

Det nederste lag: Gruslaget

Det nederste lag er det lag, der planere resten af terrændækket. Her kan man eksempelvis bruge 5-10 cm stabilgrus.

Gruslaget bør komprimeres med en pladevibrator, og selve laget skal naturligvis være lige og plant, så det næste lag kan ligge tæt og lige, og så intet bliver skævt.

Andet lag: Det kapillarbrydende og isolerende lag

Det kapillarbrydende lag kaldes også fugtspærren. Det består af et materiale, der ikke suger vand til sig, men i stedet leder det væk.

Det kapillarbrydende lag kan eksempelvis bestå af trykfaste isoleringsplader, lecanødder, shingels eller et andet materiale, der ikke suger vand til sig - der kan altså ikke bruges eksempelvis sand eller ler, da disse vil suge fugt til sig.

Dette lag skal minimum være 15 cm i tykkelse, og det forhindrer, at indeklimaet eller husets konstruktioner bliver påvirket af fugt og vand nedefra.

Hvis man ikke bruger trykfast isolering som kapillarbrydende lag, så skal der et isolerende lag ovenpå fugtspærren. Isoleringen skal som sagt være trykfast, hvilket betyder, at isoleringen ikke ændrer form, når der kommer vægt på den.

Tredje lag: radonspærre

Radon er en radioaktiv luftart, der findes i større eller mindre mængder i jorden. Uden en radonspærre kan radon trænge op i huset, helt uden at man opdager det, og radon er sundhedsskadeligt.

Derfor kræver man også nutildags, at man etablerer en radonspærre, når man bygger nye terrændæk.

Radonspærren kan eksempelvis være en polyethylenfolie, der lægges løst ovenpå isoleringen. Samlingerne kan tætnes med en fugemasse - det er vigtigt at radonspærren fungerer som en fugt- og lufttæt membran, hvor det er umuligt for radon at trænge igennem.

Fjerde lag: Armeret beton

Nu støbes der et armeret betonlag, der minimum bør være 100 cm i tykkelse. At betonlaget er armeret betyder, at der støbt et “stålgitter” i betonlaget. Dette gør, at betonlaget kan modstå større trækkraft end et uarmeret betonlag.

Hvis man skal have gulvvarme i tilbygningen, er det også her, man placerer varmerøret til dette - plastrøret til gulvvarmen kan fæstnes i et snoet mønster til stålgitteret, så varmelegemerne dækker hele gulvarealet.

Femte lag: Gulvbelægningen

Gulvbelægningen afslutter terrændækket og kan eksempelvis være klinker, træplanker, parketstave eller lignende.

Hvis man vælger et trægulv, kan man også vælge at lægge en fugtspærren direkte under gulvbelægningen for at mindske fugtpåvirkningen på træet. Dette er sjældent nødvendigt ved flise- og klinkegulve.

Rækkefølgen af lagene kan variere

Dette var et eksempel på, hvordan man kan opbygge et terrændæk, men din fagmand kan sagtens anbefale dig at opbygge terrændækket på en anden måde.

Vigtigst er at terrændækket:

  • Bliver planeret - altså ikke i sidste ende resulterer i et skævt gulv.
  • Isolerer mod kulde.
  • Isolerer/spærrer for fugt.
  • Beskytter mod radon.
  • Kan modstå trækkraft, fugt, kulde og andre vejrforhold - altså er en stærk, stabil og langtidsholdbar konstruktion.

Læs mere om byggeriet af en tilbygning her

tilbygning.prisberegning.dk