Free cookie consent management tool by TermsFeed

Tilbygning.prisberegning.dk er en del af Håndværker.dk

Vi har indsamlet 101.694 anbefalinger
På platformen har vi 97.575 håndværkere
Vi har indsamlet 386.464 Byggeopgaver
Håndværker.dk 4,7 VERIFICERET VIRKSOMHED

Hvad koster en ny tilbygning? – En omfattende guide til kvadratmeterpriser, stilvalg og facadebeklædning

Når man taler om, hvor meget en ny tilbygning koster, handler det oftest om kvadratmeterpriser. Grunden til dette er, at en tilbygning indeholder så mange elementer og involverer så mange fagpersoner, at det er svært på stående fod at opstille et fyldestgørende budget eller et detaljeret overslag på, hvor meget en tilbygning kan komme til at koste.

Hvad er kvadratmeterprisen for en tilbygning? Kvadratmeterprisen for en tilbygning er ikke en universel pris. Prisen for en tilbygning vil oftest blive én pris for dig og en anden for din nabo. Kvadratmeterprisen afhænger altid af mange forskellige faktorer, bl.a. materialevalg, byggestil og endda geografi.

Hvad kan få kvadratmeterprisen til at stige?

  • Rum med afløb: Badeværelser, køkkener og andre rum med afløb kan få kvadratmeterprisen til at stige. Hvis der skal nyt afløb i tilbygningen, så skal der også kloakering til. Dette vil gøre kvadratmeterprisen højere.
  • Byggematerialer:Opmurede tilbygninger er typisk dyrere pr. kvm end tilbygninger i træ.
  • Geografisk placering:Hvis du bor i Storkøbenhavn er kvadratmeterprisen for en tilbygning højere end f.eks. i Nordjylland – typisk omkring en tredjedel højere. Dette kan skyldes højere timeløn for håndværkere i Storkøbenhavn.
  • Materialekvalitet: Eksklusive materialer som marmor og mahogni koster mere end standardmaterialer som fliser og fyrretræsgulve.
  • Specialløsninger:Standardløsninger er altid billigere end specialløsninger. For eksempel vil byggeri i forskudte planer ofte koste mere end en tilbygning, der er i et niveau og i en etage.
  • Luksuselementer: Elementer som vinkælder, sauna osv., vil selvfølgelig få prisen til at stige.

Hvordan kan man få kvadratmeterprisen til at falde?

  • Professionel rådgivning:Den bedste løsning er at alliere dig med en fagperson. En god arkitekt kan typisk hjælpe dig med at finde alternative løsninger og materialer, der sænker kvadratmeterprisen. En erfaren entreprenør eller håndværker kan også hjælpe dig med dette.
  • Vælg kvalitetsmaterialer til en lavere pris: Det er aldrig en god idé at gå på kompromis med kvalitet, når der skal bygges til, da en tilbygning er en stor investering. Men der findes kvalitetsmaterialer, der koster mindre end andre, og det er disse, som en byggerådgiver kan hjælpe dig med at finde frem til.
  • Selvbyggeri:Du kan også sænke prisen ved selv at være medbygger. Dette kræver, at du har den rette erfaring, håndelag og tid til at udføre arbejdet
Hvad er de typiske kvadratmeterpriser for en tilbygning? Der er, som sagt, ikke nødvendigvis en standard-kvadratmeterpris for en tilbygning. Kvadratmeterprisen kan lande på alt imellem 8.000 og 25.000, hvor førstnævnte er meget billigt og sidstnævnte meget dyrt. Vil du gerne vide, hvor meget din drømmetilbygning kan komme til at koste, så prøv meget gerne vores prisberegner. Vær dog opmærksom på, at prisberegneren tager udgangspunkt i “københavnerpriser”. Hvis du bor på Fyn eller i Jylland vil prisen være ca. 2/3 af den beregnede pris.

Overvejelser om stil og materialer til din tilbygning

Når du ved, at du gerne vil have bygget en tilbygning, er det næste skridt at bestemme, hvilken stil den skal bygges i. Er der et særligt udtryk, særlige materialer eller løsninger, som du foretrækker? Hvis ikke, kan det være svært at vide, hvad du skal bede arkitekten om til det første møde. Derfor er det smart at kigge på forskellige muligheder og danne dig en mening om, hvad du godt kan lide.

Hvorfor er facaden vigtig?

Mange ved allerede, hvad der skal være “indeni” tilbygningen. Hvis du bygger til for at udvide køkkenet, så ligger det jo lige til højrebenet. Drømmer du om mere plads til en kommende familieudvidelse, så er det oplagt med et par ekstra værelser og måske et ekstra badeværelse. Men hvordan skal tilbygningen se ud? Særligt udefra. Skal tilbygningen bare ligne resten af huset, eller skal det se lidt anderledes ud? Det er faktisk vigtigt. For hvis du gerne vil have en god pris for huset senere hen, så er det vigtigt, at tilbygningen ikke virker påklistret på en klodset, sær og uharmonisk måde.

Hvad er facadebeklædning?

Facadebeklædning er plader eller planker, som man beklæder huset med yderst. Man bruger det oftest til lette ydervægge, f.eks. til trætilbygninger eller tilbygninger i kombineret træ/glas. Det bruges også meget i industri og moderne etagebyggeri. Der findes mange forskellige former for facadebeklædning, der hver især har sit eget udtryk. Så du skal finde ud af, hvilket udtryk du bedst kan lide. Fakta om fibercement Fibercement er fremstillet af cement, kalk, fibre (cellulose og plast) og vand. Beklædning i fibercement/eternit fås både som planker og plader. Kendte mærker er bl.a. Cembrit, Ivarsson og Fermacell. Beklædning fås i mange farver og med forskellige overflader. Fibercement indeholder ikke asbest – det blev forbudt i 1987. Beklædning i fibercement behøver næsten ingen vedligeholdelse. Beklædning i fibercement vil ofte danne patina med årene (du kan altså ikke være sikker på, at det ser friskt og nyt ud for altid). Beklædningen har en levetid på 45-50 år.

Hvorfor vælge en tilbygning med eternitfacade – og hvorfor ikke?

Du vælger eternit – hvem er du?

  • Du vil gerne have en tilbygning, der skiller sig ud fra huset.
  • Du foretrækker en moderne tilbygning.
  • Du har måske hang til flotte dybe farver, eller måske mineralske, rå farver.
  • Du kan godt lide rene linjer og ensartede flader.
  • Du vil gerne have en facade til en overkommelig pris.
  • Du gider ikke vedligeholde for meget – det skal gerne være nemt.

Du vælger ikke eternit – hvem er du?

  • Du kan ikke lide det lidt mere industrielle og kolde, klare look.
  • Du foretrækker mursten og godt, gammeldags træ.
  • Du foretrækker et mere organisk og varmt udtryk, også selvom det kræver lidt mere vedligeholdelse.
  • Du vil helst have et resultat, der med garanti forbliver det samme, og som ikke patineres med årene.

Overvejelser om træfacader

Hvis jeg selv skulle vælge, ville jeg højst sandsynligt vælge at bygge en tilbygning med træfacade. Hvorfor? Fordi træ er smukt og organisk. Og fordi det kan tilpasses til stort set enhver stil. Jeg kan godt lide blandingen af den moderne stil med naturlige elementer, og her er en tilbygning med træbeklædning ideel. Men det er bare min egen smag. Og din er måske anderledes. Måske er du til et mere hårdt og mørkt udtryk. Måske er du til en mere romantisk stil. Men hvis det er tilfældet, kan en tilbygning i træ stadig godt være lige din kop te. Let, luftig og moderne løsning Karakteristisk for de trætilbygninger, der bygges i dag, er at de (udover at skabe mere plads) fungerer som en måde at få luft og lys ind i huset, uanset om der er tale om et svensk træhus, en murermestervilla eller et parcelhus. Tilbygninger med træfacader kan udformes på mange forskellige måder, men mange vælger en moderne stil med rene linjer, store vinduespartier og rette vinkler. Trætilbygninger er ofte billigere end murede Hvorfor er det oftest billigere at bygge en tilbygning med træfacade? Det handler altid om to faktorer: materialepris og tidsforbrug. Træ er et billigere materiale end mursten. En enkelt mursten koster for eksempel ca. 5-7 kr. pr. stk. Der går typisk 66 mursten til en kvadratmeter facade (afhængig af fugebredden). Det bliver til 330-462 kr. pr. kvadratmeter. Og det er ikke inkl. isolering og bagmursten. Til sammenligning ville selve træbeklædningen måske koste mellem 250-350 kr. pr. m2. Derudover er det at bygge en trækonstruktion en hurtigere proces end opmuring. Og jo kortere tid det tager, desto billigere er det også i arbejdsløn.

Forskellige muligheder med træbeklædning

Overordnet set, så har du tre muligheder:
  • Planker: Længere skårne stykker træ, der kan monteres lodret eller vandret. Der er forskellige muligheder alt efter hvilken stil og hvilket udtryk du går efter.
  • Profilbrædder: Udformet så de passer perfekt til hinanden. Der er ingen samlinger, der skal dækkes af lister – du får i stedet en plan og ensartet facade.
  • Shingles: Mindre træplader, der monteres i lag forskudt over hinanden. Shingles er ikke noget vi bruger så meget i Danmark, men det er en løsning, der er værd at overveje, da den byder på nogle andre arkitektoniske muligheder mht. stil og udtryk.

Træfacadens opbygning

En facade i træ skal være akkurat lige så stærk, isolerende og vejrbestandig som en muret facade. Derfor er der også krav til bl.a. isoleringstykkelse og konstruktionen af selve ydervæggen i tilbygningen, der død og pine skal overholdes. Disse regler finder man i Bygningsreglementet. Overordnet set består en træfacade af følgende elementer (udefra og ind):
  1. Træbeklædning: Det kan være brædder, profiler osv.
  2. Afstandslister: Disse skal typisk monteres pr. 400-600 mm. De sørger for, at der er god ventilation bag facadebeklædningen for at modvirke råd og svamp.
  3. Vindspærre: Dette kan være en folie eller en syntetisk membran, der stopper kold vind fra at trænge ind i huset.
  4. Træskelet med isolering: Træskellet binder hele ydervæggen sammen. Det er på skelettet, at lister og vindspærre fastgøres, og isoleringsmaterialet (f.eks. mineraluldsplader) monteres indeni skelettet.
  5. Dampspærre: På isoleringsmaterialets inderside monteres en dampspærre, der forhindrer fugt og damp inde fra huset i at trænge ud i isoleringsmaterialet og trækonstruktionen. Dampspærren er typisk en tyk plastfolie.
  6. Indvendig vægbeklædning: Det kan være træbeklædning eller gipsplader. Ovenpå vægbeklædning kan man spartle og sætte filt, væv og tapet op.

Vedligeholdelse af træbeklædningen

Man slipper ikke for at vedligeholde træfacaden på den nye tilbygning. Hvis trætilbygningen er malet, skal der males igen efter en årrække. Hvis den er lakeret, skal den lakeres igen. Typisk skal en træfacade males hvert 5.-10. år, afhængigt af forholdene på grunden. Ved Vesterhavet i det hårde miljø med vind og saltvand skal man male oftere end i et almindeligt villakvarter. Oliebaseret maling holder ca. 5 år, hvor vandbaseret maling godt kan holde i 8-12 år.

Arkitekten kan være din bedste ven

Er du i tvivl, eller har du særlige krav til stilen og udtrykket, så anbefaler vi altid, at du allierer dig med en arkitekt. En arkitekt er uddannet til at arbejde med former, farver og udtryk og kan råde dig til den løsning, der både passer dig bedst og tilføjer mest værdi til huset. Du kan læse mere om arkitektens rolle her – Arkitektpris.dk.