Et parcelhus er et godt familiehus, der dog ofte mangler 2 kerneelementer: plads og særpræg.
En tilbygning kan være med til at tilføje begge. Med en ombygning eller udvidelse af parcelhuset kan man modernisere husets udtryk og skabe mere plads til drømmekøkkenet, plads til en større og lysere stue eller måske mere plads til børnene.
Her kan du finde nyttig info og tips til dit tilbygningsprojekt.
Hvad er et parcelhus?
Ordet 'parcelhus' forbinder mange danskere med de små eller mellemstore murstenshuse med bølgeeternittag, som blev bygget i 1960'erne og 1970'erne, ofte i et kvarter med en masse lignende huse.
Og det er slet ikke forkert, men definitionen af 'parcelhus' er dog meget bredere end det.
I bund og grund er et parcelhus et hus med have, bygget som et enfamiliehus, der ligger på en 'parcel' – en grund der er udstykket af en større ejendom.
Parcelhuskvarterer er ofte bygget på gammel landbrugsjord, der er udstykket til parceller/grundstykker. Typisk er der derudover mange steder sket det, at et byggefirma har købt parcellerne og bygget typehuse på dem, og derfor ligner husene i et parcelhuskvarter også ofte hinanden.
Der er dog intet formelt krav til byggestil, indretning og udtryk, hvis man skal kalde et hus for et parcelhus.
Dog kan man sige, at følgende meget ofte gør sig gældende, når man taler om parcelhuse:
- Huset er typisk et etplanshus (bygningsreglementet siger, at man ikke må bygge huse i over 2 plan i parcelhuskvarterer).
- Parcelhuset er typisk fritliggende, men dit hus godt kan have betegnelsen 'parcelhus', selvom det hænger sammen med et andet hus.
- Parcelhuse har ofte en lav taghældning, og taget er beklædt med bølgeeternit, som var et populært valg i 60'erne og 70'erne.
- Et parcelhus er typisk et godt, ‘jævnt’, praktisk hus, der har rene linier og er forholdsvist billigt.
Typiske udfordringer i parcelhuse
Der er visse udfordringer, der ofte går igen i parcelhusene fra 60’erne og 70’erne, og det er disse udfordringer, der oftest er grunden til, at man vælger at bygge om eller at tilføje en tilbygning:
- Der mangler plads: Parcelhuse er typisk bygget til 60’erne og 70’ernes arbejderfamilier. Hvor det dengang var mere almindeligt, at man deltes om værelser, så har de fleste børn egne værelser nutildags. Derfor kan man godt komme til at mangle plads i et parcelhus. Der er også et større ønske nutildags om et større køkken, større badeværelser, eller et stort, luftigt og åbent køkken-alrum eller opholdsrum.
- Der mangler lys: Parcelhuse er typisk bygget i en periode, hvor man ikke lagde megen vægt på lysindfald, og loftshøjden er ofte heller ikke så stor som eks. i en villa. Derfor kan parcelhuse også godt komme til at virke lidt mørke og små indvendigt. Dertil kan man lægge, at de foretrukne materialer i 60’erne og 70’erne var mørke i farven – rå, brune murstensvægge, vinduesrammer malet i mørkebrun, mørke gulve osv.
- Parcelhuset ser kedeligt ud eller mangler særpræg: Der er ingen krummelurer eller anden udsmykning udvendigt på et typisk parcelhus. Den typiske tagtype, bølgeeternit, får desuden en patineret overflade med tiden, der godt kan virke beskidt og nedslidt, selvom der ikke nødvendigvis er noget i vejen med taget som sådan. Og endelig, så er det de færreste parcelhuse, der er specialtegnet hos en arkitekt - langt de fleste huse i et parcelhuskvarter er bygget efter “genbrugte” arkitekttegninger. Det gør, at man ofte får indtrykket af, at et parcelhus ikke er noget særligt. Boligejere nutildags har dog mange gange et ønske om, at boligen helst skal udtrykke noget om ejerne af huset, og derfor er der mange parcelhusejere, der drømmer om at bygge om og udvide huset.
Pladsmanglen er naturligvis den første af udfordringerne, som en ny tilbygning løser. Men når man skal bygge en tilbygning, så har man også muligheden for at skabe et bedre lys i boligen samt opdatere udtrykket, så det får et mere moderne præg.
Dine muligheder med en ny tilbygning
Overvejer du en tilbygning til dit parcelhus, så har du næsten helt sikkert et eller flere ønsker, som du drømmer om at få opfyldt – mere plads er naturligvis uden tvivl højt på listen.
Men du har også nogle muligheder, når du vil tilføje en ny tilbygning, som du måske ikke har tænkt på. Her har du et par ideer og elementer, som du kan bruge som inspiration til, hvordan tilbygningsprojektet kan udformes:
→ Forskudte planer er en rigtigt god mulighed, hvis man gerne vil live parcelhuset op. I mange parcelhuskvarterer er der regler, der forhindrer, at man “bygger opad”. Men anvender man forskudte planer ved at grave en smule ned i terrænet kan man alligevel afhjælpe den lidt “flade” fornemmelse, man kan få i et etplanshus.
→ Få mere dagslys ind i hjemmet ved at bygge en tilbygning med store glaspartier, evt. ifm udvidelse af stue, køkken eller andre fællesarealer. Ovenlysvinduer i tilbygningen vil også skabe et godt lysindfald, eks. rytterlys eller flere små tagvinduer.
→ At vælge en tilbygning i træ er også en rigtigt god mulighed, da man kan lade den varme, mørke farve fra trævinduer, gavle og tagudoverhæng, som man finder i mange parcelhuse, gå igen i den nye tilbygning. Dette vil skabe en god balance og en helhedsskabende effekt mellem den nye tilbygning og det eksisterende hus. En trætilbygning er desuden typisk billigere at bygge end en muret tilbygning.
→ Det kan være en rigtigt god idé at overveje at renovere andre dele af huset, når man alligevel er i gang med at bygge en tilbygning – særligt når man har fokus på, at tilbygningen og huset skal virke som en samlet enhed. Hvis man eks. bygger en tilbygning med masser af dagslys, hvide vægge, nyt trægulv osv. vil det virke uharmonisk med rå murstensvægge, mørke farver o.l. i den ældre del af huset.
→ Noget af det særligt skønne ved et parcelhus er, at der ofte følger en rigtigt god have med. Derfor kan det også være en idé at gribe muligheden for at “invitere naturen indenfor” ved at gøre det muligt at åbne op ud til haven med brede terrassedøre, skydedøre, glaspartier o.l.
→ I kan også vælge at øge loftshøjden i den nye tilbygning. I mange parcelhuse er loftshøjden ikke så stor, og derfor kan hjemmet godt komme til at virke lidt tæt og småt, men tilføjer man en sektion med større loftshøjde, kan man modvirke denne effekt på en rigtigt god måde.
Tips til at undgå faldgruber
Der er visse faldgruber, der kan gøre, at processen bliver forsinket eller forhindret – eller i værste fald at man ender med en tilbygning, der kan forringe hele husets værdi.
- Start altid med at tjekke lokalplaner og servitutter for grunden, som kan spænde ben for dine drømme. Der kan være særlige regler, der forhindrer, at du eksempelvis bygger i flere etager eller bruger særlige materialer eller metoder. Tjek desuden også bebyggelsesprocenten for grunden, så du er sikker på, præcis hvor stor tilbygningen faktisk må være. Bebyggelsesprocenten for parcelhuse er de fleste steder 30%, hvilket betyder, at har du en grund på 600 m2, så må det eksisterende hus plus den nye tilbygningen kun fylde 180 m2.
- Få en arkitekt med på holdet. Selvom du selv måske er proppet med gode ideer til tilbygningen, så kan en arkitekt hjælpe dig med at sørge for, at husets stil og udtryk er intakt og balanceret, samt at tilbygningen kun øger husets værdi og salgbarhed. Arkitekten kan desuden, ud over at bidrage med indretningsmæssige perler og stor viden om arkitektur og byggeri, hjælpe dig med at indhente byggetilladelse, lave byggetegninger, tidsplaner, arbejdsbeskrivelser og meget mere.
- Tjek kvadratmeterpriser i området og tilpas tilbygningens kvadratmeterpris herefter. Tilbygningen tilføjer stor værdi for beboerne i hverdagen, men den skulle også gerne tilføje reel værdi i vurderings- og salgsprisen på huset. Bor du i et område med en lav kvadratmeterpris, så kan det ofte ikke betale sig at punge ud til en dyr og toptunet tilbygning – ikke hvis du gerne vil have udgiften tilbage, når du sælger huset. Her kan en arkitekt også hjælpe med at finde frem til løsninger, der sænker kvadratmeterprisen til et godt niveau.
- Luksuselementer i tilbygningen er noget, som du bør overveje meget, før du tilføjer dem. Luksuselementer gør nemlig ikke nødvendigvis boligen mere salgbar. Bygger du en sauna, er det f.eks. sjældent noget, der vil gøre huset mere attraktivt i andres øjne. Og bygger du et stort nyt walk-in-closet i et hus med kun et par småværelser, så er det heller ikke nødvendigvis så smart, da flere huskøbere prioriterer plads og praktiske foranstaltninger over luksus. Luksuselementer bør du kun tilføje, hvis det er en stor prioritet i dit eget liv, og hvis du kan acceptere, at huset senere kan blive sværere at sælge.
- Sørg altid for, at tilbygningen passer til huset. Det kan sagtens være, at du drømmer om en minimalistisk, kubistisk tilbygning med sort facadebeklædning, men vælger du denne løsning til et traditionelt parcelhus, kan det godt komme til at se tungt, malplaceret og mærkeligt ud. Hvis du vælger en ultramoderne løsning, bør du overveje også at opdatere facade, tagbelægning osv. på det eksisterende hus, for at undgå et mismatch.
Finansiering af en parcelhustilbygning
Hvordan finansieres en tilbygning?
Udgiften til en ny tilbygning er ikke lille, og derfor finansieres tilbygninger også oftest via bank- eller realkreditlån.
Har du boet længe i dit parcelhus, så kan det også være, at du har sparet en del friværdi op, som du kan belåne.
Hvad koster en tilbygning?
Der findes ingen standardpris for en tilbygning – alle tilbygninger er forskellige, og derfor vil alle tilbygninger også have individuelle priser.
Prisen for din tilbygning afhænger af mange faktorer: Skal der være køkken eller badeværelse i tilbygningen? Det vil nemlig øge kvadratmeterprisen. Det samme vil dyrere materialer og byggemetoder. En tilbygning i træ/glas er eks. oftest billigere end en muret tilbygning.
Du bør også huske, at der er forskel på prisen, alt efter hvor i landet du bor. Københavnerpriser er de højeste på landsplan, og prisen i Nordjylland kan sagtens være kun ⅔ af prisen, som du finder i hovedstadsområdet.
Vil du vide, hvad en tilbygning koster? Prøv vores online prisberegner her på siden og få en vejledende pris med det samme: → Beregn prisen her