Skal du bakke ind på toilettet, fordi det er for småt? Eller står du morgen efter morgen trippende og venter på, at det bliver din tur på badeværelset? Så er det oplagt at undersøge, hvad det ville koste, at udvide huset med et ekstra badeværelse.
En tilbygning med nyt badeværelse letter ikke kun i hverdagen, den kan også både øge husets salgsværdi og salgbarhed. Toilet- og badeforhold er vigtige for nutidens danskere. Der skal være plads, lys og luft i badeværelset, for at det er rigtigt attraktivt for os.
Helt nyt badeværelse
Mange ældre huse har ikke de helt optimale forhold, når det kommer til toilet og bad. Badeværelser i gamle murermestervillaer er f.eks. ofte små og trange, da der oprindeligt ikke var bad i huset, da det blev bygget.
Har man kun et enkelt lille og trangt badeværelser i et hus til en hel familie, så kan det godt skabe problemer i hverdagen. Og så kan det godt betale sig at bygge en tilbygning med et nyt badeværelse.
Tilbygningen kan enten have som hovedformål at indeholde det nye badeværelse, eller den kan fungere som en kombination med både badeværelser og børneværelse, stue, kontor eller lignende.
Udvidelse af eksisterende badeværelse
Har du et lille og trangt badeværelse, som egentligt ligger fint placeret i huset, så kan du også vælge at bygge til og udvide det. Fordelen er her, at kloakering og afløb ofte allerede er der (og/eller nemt kan tilsluttes), og at du så slipper billigere fra projektet.
Du skal dog regne med, at alle eksisterende fliser skal rives ned og erstattes. Det er nemlig næsten umuligt at matche gamle fliser med nye, så det ser pænt ud. Men i sådan et tilfælde har du jo muligheden for at opdatere badeværelset, så det ser flot og moderne ud.
Hvad skal du være særligt opmærksom på?
- Byggetilladelse: Der skal søges byggetilladelse, når man udvider beboelsesarealet. I din byggeansøgning skal du kunne dokumentere, at tilbygningen bygges efter alle gældende regler og normer, bl.a. ved hjælp af tegninger og beskrivelser.
- Bebyggelsesprocent: Størrelsen på den nye tilbygning kan blive begrænset af den tilladte bebyggelsesprocent. I parcelhuskvarterer må dit hus højst fylde 30% af grundens samlede areal. Det betyder, at hvis du har en grund på 1000 m2, så må huset højst have et grundareal på 300 m2. Hvis dit hus allerede har et grundareal på 250 m2, så må du altså bygge en tilbygning på op til 50 m2. I sommerhusområder er den tilladte bebyggelsesprocent oftest på 15%.
- Afstand til skel: Der skal være 2,5 meter fra tilbygningen til grundens skel (grænse). Denne regel kan både begrænse, hvor stor din nye tilbygning må være, og hvor den kan placeres.
- Lokalplaner og servitutter: Du bør altid tjekke, om der er lokalplaner eller servitutter (særregler) for din grund, der kan komme i vejen for dine tilbygningsplaner. Der kunne eksempelvis være vedtaget i lokalplanen, at man ikke må bygge i flere etager, eller at man ikke må anvende visse typer byggematerialer til tilbygningen.
Afløb og kloakering i tilbygningen
Når man bygger en ny tilbygning med badeværelse, så skal der oftest etableres nye kloakledninger og evt. nye afløb.
Kloakledninger etableres samtidig med, at fundament og terrændæk etableres. Rørene støbes altså ind i husets base.
Ideer til et nyt badeværelse
- Walk-in closet: Dette kan særligt være en god idé, hvis det nye badeværelse skal ligge ved siden af forældresoveværelset. Når man laver et walk-in closet, så laver man egentligt et lille rum ved siden af badeværelset, hvor man kan opbevare tøj, sko, håndklæder og meget andet. Det kan være meget praktisk at opbevare den slags i tilknytning med badeværelset, som jo er et rum, man også i høj grad bruger til at “gøre sig klar” til dagen.
- Bad og toilet hver for sig: Her er der nok mange, der vil synes, at det virker underligt at have toilet og bad hver for sig. Men hvis man eks. har en stor familie, så kan det være en kæmpe fordel at etablere en “badesektion” og “toiletsektion” med separate adgangsveje, da det vil være nemmere og hurtigere at blive klar om morgenen eller ved andre spidsbelastningstidspunkter.
- Flere vaske: Dette er måske også lidt en luksus for mange danskere, men i USA er man eks. meget glade for at have to håndvaske på badeværelset. På den måde kan begge personer i et par gøre sig klar eller børste tænder på samme tid.
- Opbevaring oppe under loftet: Tænk gerne badeværelset som et opbevaringsrum også. Selvom det ikke er ideelt til opbevaring af hvad som helst, fordi det er et fugtigt rum, så kan det være skønt at have hylder og lignende oppe under loftet, hvor du kan opbevare håndklæder, rengøringsartikler, kosmetik og lignende. Man løber hurtigt tør for plads i skabe og skuffer.
Tilbygning i glas og nyt badeværelse?
Kan man bygge en tilbygning i glas som nyt badeværelse? Det kan man faktisk godt. Her er det selvfølgelig bare vigtigt, at der er god afskærmning, så naboer ikke kan kigge ind.
Der findes forskellige former for afskærmning, eks. reflekterende vinduesfilm, hvor du kan kigge ud, men ikke ind i tilbygningen, eller matterede ruder, hvor kun lys trænger igennem.
En tilbygning i glas som badeværelse er lidt specielt, og det er da også en god idé lige at spørge sig selv, om det passer til huset. Det er nemlig altid vigtigt, at en ny tilbygning ikke virker klodset eller akavet på det nye hus. Men har du et hus, hvor et moderne og specielt præg kan øge husets salgbarhed, så er det selvfølgelig en idé, der er værd at udforske.
Hvem har du brug for hjælp fra?
Alt efter hvor ferm du er til byggeprojekter, og hvor meget tid du har, så vil du i langt de fleste tilfælde som minimum få brug for et par fagpersoner fra håndværksbranchen, med mindre du selv er autoriseret til det hele.
Dem du skal have fat i:
- VVS-installatør
- Elektriker
- Evt. kloakmester
Disse tre fagområder er “autoriserede” - altså må du ikke udføre de opgave selv.
I langt de fleste tilfælde vil du skulle have fat i en VVS’er for at føre nye rør og installere vand- og varmeinstallationer, eks. bruser, håndvask, badekar, gulvvarme osv.
Hvis det bliver nødvendigt at udvide kloaksystemet (hvilket det ofte er ved tilbygninger med badeværelse), så skal en kloakmester stå for det.
Derudover skal en elektriker evt. trække ledninger til lys og andre elektriske installationer.
Dem skal du måske have fat i:
- Tømrer
- Murer
- Maler
Tømreren udfører opgaver som montering af vinduer, opbygning af vægge, isolering med isoleringsplader, montering af lofter, fodlister, mm.
Mureren står typisk for støbning af fundament, opbygning af terrændæk, opmuring af ydervægge, pudsning af facader, montering af fliser på vægge og gulve mm.
Maleren kan hjælpe med den indvendige istandsættelse af vægge og lofter, altså opsætte filt og væv samt efterfølgende malerbehandlinger.
Nogle af disse opgaver kan du evt. udføre selv, hvis du er handy og har mod på det. Dog vil vi aldrig anbefale, at du arbejder med fundamenter og ydervægge, hvis du ikke har prøvet det før.
Prisen for en tilbygning med badeværelse
Hvad koster en tilbygning med badeværelse? Det kommer meget an på, hvad du ønsker dig.
En muret tilbygning er eksempelvis dyrere end en tilbygning i glas/træ. Opvarmningsformen har også indflydelse på prisen. Det samme har størrelsen selvfølgelig.
Med beregneren øverst på siden kan du beregne en vejledende pris på en ny tilbygning med badeværelse - altså en cirkapris på det samlede projekt.
Prisberegneren en selvfølgelig helt gratis at anvende: Beregn prisen her.