Free cookie consent management tool by TermsFeed Tilbygning til murermestervilla | Beregn en pris online på 2 min.

Tilbygning til murermestervilla

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejlede pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

En murermestervilla er en god, solid og stilren hustype, som mange danskere foretrækker, når der skal købes hus. Huset har oftest kun et minus - der er tit lidt for lidt plads til den moderne familie.

Med en tilbygning kan man udvide murermestervillaen og også åbne op for muligheden for helt at ændre indretningen af huset. Her finder du nyttige tips og info, hvis du overvejer en tilbygning til din murermestervilla.

Hvad er en murermestervilla?

En murermestervilla er en særlig type enfamilieshus, der vandt indpas i Danmark omkring 1915-1930.

Murermestervillaen har typisk 1½ plan eller 2 planer og er bygget i røde mursten. Taget på villaen er oftest tegl, men kan også være skifer eller en anden form for traditionel tagbelægning. Tagkonstruktionen er enten bygget som saddeltag eller halvvalmet tag. Til stilen hører også hvidmalede vinduer i træ, og huset er oftest bygget på et betonfundament.

Du finder murermestervillaen i yderkanten af større byer. De blev bygget til middelklassefamilier og har have af en god størrelse.

Stilistisk har murermestervillaen et godt, velproportioneret, enkelt og klassisk udtryk. Der er ikke for mange krummelurer og ingen stilforvirring.

Indretningsmæssigt bærer murermestervillaen præg af, at man vægtede, at den skulle være funktionel og praktisk indrettet - og det var den også, da den først blev bygget. Men behovene har ændret sig på visse vigtige områder siden dengang.

murermestervilla

Murermestervillaen passer ikke altid til nutidens behov

Mange murermestervillaer er lige til at flytte ind i, da de enten blev bygget senere end de oprindelige eller er blevet bygget om siden.

Men visse tendenser er en udfordring for den moderne familie, når man flytter ind i- eller bor i en murermestervilla:

  • Der er ofte ikke nok børneværelser: Da murermestervillaerne vandt indpas, var det ikke normalt, at hvert barn skulle have sit eget værelse. Børnene deltes typisk om samme værelse. Men nutildags er det blevet normen, at børn har hvert deres værelse.
  • Badværelsesforholdene er ofte ikke så gode: Da man først begyndte at bygge murermestervillaer, var det ikke hvermandseje at have toilet og bad i huset. Derfor er villaerne ikke oprindeligt bygget med henblik på, at der senere skulle være rummelige badeværelser. Ofte har en murermestervilla 1 lille badeværelse og evt. 1 lille ekstra toilet. Nogle steder er der ikke installeret faldstammer i selve huset, så toilet og bad er blevet indrettet i kælderen.
  • Køkkenet er gemt væk: Køkkenalrum er noget, som først er blevet populært i de seneste årtier. Køkkenet i en murermestervilla er derfor ofte ikke en naturlig del af “leverummet”. Mange vælger derfor også at slå stue og køkken sammen til et køkkenalrum for at få mere luft og liv i køkkenafdelingen.
  • Entreen er smal og trang: Dette kan være et problem for børnefamilier, da der ikke er nok plads, hvor man kan opbevare overtøj og sko. Det kan føre til, at man står med et kaotisk førstehåndsindtryk af huset.
  • Murermestervillaen kan godt være lidt mørk: Der blev ikke taget så meget hensyn til lysindfald og udnyttelse af dagslys, da man byggede villaen. Derfor kan en murermestervilla godt komme til at virke lidt mørk.

Alle disse udfordringer findes der selvfølgelig løsninger på - hvis man altså har plads til gentænke indretningen.

Hvis man ikke har plads, så har murermestervillaen den fordel, at der ofte følger en god størrelse have med. Derfor er der en reel mulighed for at få plads til at udvide.

Hvad udgør en god tilbygning til en murermestervilla?

Hvad der er en god tilbygning til en murermestervilla afhænger selvfølgelig først og fremmest af dig, din smag og dine behov.

Dog kan man generelt følge disse 2 tommelfingerregler, hvis man gerne vil bygge en god tilbygning:

  1. Sørg for at tilbygningen løser de praktiske problemer - lav mere plads til børnene, mere plads til at opholde sig i dagtimerne (eks. større stue eller køkken-alrum), mere opbevaringsplads, et ekstra badeværelse eller et større badeværelse, et større køkken eller lignende.
  2. Sørg for at tilbygningen passer godt til det eksisterende hus - det er vigtigt, at tilbygningen ikke ser klodset, uharmonisk eller malplaceret ud, da dette kan gøre villaen sværere at sælge senere hen.

Hvis man har fokus på de to punkter, så vil man være sikker på at tilbygningen bliver et plus for huset og beboerne.

murermestervilla med moderne tilbygning

Valg af tilbygningsstil

Når du skal vælge, hvilken stil den nye tilbygning skal bygges i, så tænk dig godt om. Vælger du en stil, der ikke passer til villaen, så risikere du, at husets værdi og salgbarhed vil dale.

Overordnet set har du tre valgmuligheder mht. stil:

  • Kopier det eksisterende hus’ stil: Dette er den sikre løsning. Hvis din murermestervilla er opmuret i røde mursten med rødt tegltag, så slår man ikke fejl med en tilbygning i røde mursten og et rødt tegltag. Efter en periode vil forskellene mellem den gamle del af huset og den nye udjævne sig, og man vil få en “usynlig” udvidelse - det vil med andre ord se ud, som om tilbygningen altid har været en del af huset.
  • Skab kontrast og dynamik med en meget moderne tilbygning: En mere risikabel, men også meget givende, løsning kan være at gå helt i den anden grøft. Bygger du en moderne tilbygning - eks. en tilbygning i træ, glas eller en tilbygning med en facade pudset op i den helt rigtige farve - så kan du skabe dynamik i arkitekturen og give hele huset et mere moderne præg. Dette er som sagt risikabelt, for det er også her, man kan ende med en tilbygning, der virker helt forkert og malplaceret. Man bør ikke give sig i kast med denne løsning uden hjælp fra en arkitekt.
  • Bland det gamle med det nye: Den tredje mulighed er at integrere visse af elementerne fra den eksisterende arkitektur med en nyere byggestil. Man kan eks. vælge at opmure i røde mursten, men lade taget være fladt (evt. med en tagterrasse) og integrere store vinduespartier i tilbygningen. På den måde bevarer man en rød tråd mellem det nye og det gamle, men man får stadig mere rummelighed, større lysindfald og bedre udsigt til haven.

Tilbygningens stil er vigtig! Derfor anbefaler vi også altid, at man tager en arkitekt med på råd, før man bestemmer sig.

Arkitektens rolle under ombygning af murermestervillaen

Hvad kan en arkitekt hjælpe dig med under tilbygningsprojektet? Faktisk alt der har med planlægning, rådgivning og byggestyring at gøre.

Det vigtigste er måske, at arkitekten skal sørge for, at tilbygningen kommer til at passe til resten af huset.

Skitseforslaget er det, som arkitekten udarbejder, efter du har fortalt om dine ønsker, behov og præferencer til jeres møde. Skitseforslaget er en kunstnerisk fremstilling af, hvordan tilbygningen kan komme til at se ud. Skitseforslaget kan udformes på mange måder, alt fra en simpel stregtegning til en 3D-model. Metoden afhænger af arkitektens arbejdsgang og af dine præferencer.

Byggetilladelsen kan arkitekten også hjælpe dig med at indhente. Man skal altid søge om byggetilladelse, når man vil bygge en tilbygning, og i selve ansøgningen, som skal sendes til kommunen, skal der inkluderes en række tegninger og beskrivelser af projektet. Dem kan arkitekten udføre for dig.

Hovedprojektet er den del af arkitekten arbejde, der er mere teknisk. Her tilpasses tegningerne til selve byggeprocessen - det er disse tegninger, som håndværkerne forholder sig til, når tilbygningen skal bygges. Jo mere præcise og beskrivende tegningerne er, desto hurtigere vil tilbygningen blive bygget - og en hurtigere tilbygning er en billigere tilbygning.

Byggestyringen kan arkitekten også stå for. Her kan arkitekten fungere som mellemmand mellem dig og håndværkerne, sørge for at alle planer og tidsrammer overholdes, samt at tilbygningen bygges efter højeste standard.

Man kan selvfølgelig selv bestemme, hvor stor en del af projektet, arkitekten skal involveres i, da man eks. sagtens selv kan stå for byggestyringen eller evt. få entreprenøren til at tage sig af denne del.

Kan en tilbygning betale sig?

En tilbygning til en murermestervilla kan være en rigtig god investering, hvis den bygges rigtigt.

Bor du i et attraktivt område, som villakvarterer eks. ofte er, hvor der generelt er en høj kvadratmeterpris, når huse sælges, så kan du faktisk komme til at tjene penge på tilbygningen i sidste ende, under de rette forhold.

Bor du eks. i et område, hvor kvadratmeterprisen ligger på 15.000 kr., så har du principielt 15.000 kr. at gøre godt med pr. kvadratmeter tilbygning - så længe du udvider med noget, der er en praktisk forbedring.

Det kan nemlig sjældnere betale sig at udvide huset med “luksusprægede elementer”. At bygge en sauna er for eksempel normalt ikke noget, som vil gøre huset mere salgbart.

Hvis du derimod bygger flere værelser eller et ekstra badeværelse, udvider et lille køkken eller en mørk stue - altså forbedrer indretningen og gør plads til en større familie - så vil tilbygningen oftest være en god investering.

Hvad koster en tilbygning til en murermestervilla?

Kvadratmeterprisen på en tilbygning til en murermestervilla afhænger både at tilbygningstypen, af beliggenheden og af tilbygningens funktion.

En opmuret tilbygning er typisk dyrere end en tilbygning i træ/glas. Derudover bliver kvadratmeterprisen højere, hvis der skal badeværelse eller køkken i tilbygningen.

Til dette bør man være opmærksom på, at kvadratmeterprisen er lavere, hvis man bor i Nordjylland, end hvis man bor i Københavnsområdet. Københavnerpriser er de højeste i landet, og prisen i Nordjylland kan sagtens være kun ⅔ af denne pris.

Vil du vide, hvad din drømmetilbygning koster? Prøv vores prisberegner, og beregn prisen på en tilbygning online - hurtigt, nemt og gratis.

Beregn din pris her

tilbygning.prisberegning.dk