Free cookie consent management tool by TermsFeed Tilbygning med altan ovenpå | Beregn din tilbygningspris online

Tilbygning med altan ovenpå

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejlede pris pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med projektet

Beregn prisen her

Ønsket om mere plads er alfa og omega, når man beslutter sig for at bygge en tilbygning. Men det er jo ikke nødvendigvis den egentlige grund.

Ønsket om mere velvære, frihed til at udfolde sig og kvalitetstid, er det ikke det, du i virkeligheden går og drømmer om?

Hvis du er interesseret i en tilbygning med en altan ovenpå, så er du sikker typen, der drømmer om at sidde ude en morgenstund og nyde en kop kaffe mens solen står op. Eller måske en sen aftenstund med et glas vin og en dejlig samtale med en du holder af.

Og drømmen om en ny tilbygning med en altan ovenpå kan lade sig gøre - her kan du finde ud af hvordan.

Eksempler på smukke altaner på tilbygninger

Må alle og enhver bygge en altan ovenpå en tilbygning?

Nej, det er ikke en selvfølge, at du må bygge en altan ovenpå tilbygningen. Men der er gode chancer for, at det godt kan lade sig gøre.

Der er bare nogle krav, der skal være opfyldt, for at det kan lade sig gøre.

De tre tommelfingerregler:

  1. Du må ikke genere naboen.
  2. Det skal bygges ordentligt.
  3. Du må ikke gå imod lokalplaner og servitutter for din grund.

For det første må tilbygningen og altanen altså ikke genere dine naboer. Det er rigtigt vigtigt, og derfor er der også klare regler om højden på tilbygningen/altanen og beliggenheden i forhold til grundens skel og din nabo.

Det skal bygges ordentligt. Du kan altså ikke bare smække et skur op og placere en altan på det. Tilbygningen skal være konstrueret på den rigtige måde (din håndværker ved hvordan), og byggeriet skal kunne godkendes af kommunen.

Til sidst må der ikke være regler i lokalplaner mod byggeriet af en tilbygning med altan, og der må heller ikke være servitutter for grunden, der forhindrer det (her kan der muligvis søges dispensation, hvis der er). Tjek, før du kommer for godt i gang!

De vigtigste regler - i grove træk

  • Byggetilladelse: Der skal altid søges byggetilladelse, når du bygger en tilbygning (med eller uden altan). Det er så kommunen kan sikre sig, at tilbygningen overholder sikkerheds- og energikrav mm.
  • Indbliksgener: Tilbygningen og altanen skal bygges, så man undgår at naboen føler sig generet eller beluret. Derfor skal du bygge mindst 2,5 meter fra skel, og tilbygningens/altanens højeste punkt (gelænderet) må højst være 3,5 meter over terræn.
  • Gelænder og værn: Der skal være "værn med håndlister" rundt om altanen. Der skal altså være gelænder med en håndliste, som er nem at gribe fat i, hvis man er ved at snuble. Gelænderet skal være minimum 1 meter højt. Hvis værnet er lavet af glas, så skal der bruges sikkerhedsglas, der ikke splintrer. Man skal desuden sikre, at børn ikke kan komme i klemme eller klatre på gelænderet, bl.a. ved at sikre at ingen mellemrum i gelænderet er for store.
  • Bebyggelsesprocent: Alle grunde har en tilladt bebyggelsesprocent - det er den andel af grunden, som der må bygges på. For en grund i et villakvarter må man typisk bygge på op til 30% af grundarealet, hvor det ligger på 15% i et sommerhusområde. Tjek derfor altid, hvor stor tilbygningen i virkeligheden må være, før du lægger dig fast på planerne.
  • Lokalplaner og servitutter: En lokalplan er en slags samlet vision for arkitekturen i et lokalområde, der er nedskrevet og vedtaget. Et eksempel kunne være, at man i visse områder har besluttet sig for, at man ikke må bygge i flere etager, eller måske at man ikke må bruge glaserede tegl som tagbeklædning (som kan skabe gener for naboer på grund af kraftig refleksion af sollys). Her kan man også have besluttet sig for, at man ikke må bygge altaner på husene. På samme måde kan der være servitutter (særregler) for din grund specifikt, der forhindrer byggeri af visse typer. Til begge kan der i visse tilfælde dog alligevel søges dispensation, så man alligevel godt kan få lov.

Altandøren

Når der så er bygget en flot og velkonstrueret ny tilbygning med altan, så skal man have en måde at få adgang til den på.

Det er selvfølgelig noget, du skal tage stilling til længe før, tilbygningen står færdig. Selve placeringen af tilbygningen går nemlig hånd i hånd med placeringen af altandøren.

Når det er muligt, så er det både nemmest og billigst at placere tilbygningen ud for et eksisterende vindue, som man kan fjerne og lave om til en dør. Her er der nemlig allerede både et hul (som bare skal udvides lidt) og en overligger, der sørger for at muren ovenover er solid og stabil.

Hvis der ikke er et vindue, er det ikke bare et spørgsmål om at banke hul i muren.

Her skal der udføres ingeniørberegninger, der sikrer, at den døroverligger, der i fremtiden skal bære mur og tag, er stor nok. Målet er selvfølgelig, at tag og mur ikke pludselig braser sammen.

Altangulvet

Når du skal vælge altangulv, så har du nogenlunde samme muligheder, som hvis du skulle vælge et terrassegulv: beton, fliser eller træ.

Træ er varmt og godt at gå på, men det skal også vedligeholdes. Selv hvis du vælger en eksotisk træsort (f.eks. jatoba, bankirai eller ipé), som er olieholdigt, stærkt og vejrbestandigt, så skal det lakeres, olieres eller lignende efter en årrække. Ellers risikerer du, at det sprækker eller bliver angrebet af råd, svamp eller insekter.

Beton kræver ingen vedligeholdelse, men det er heller ikke nødvendigvis så pænt. Det er selvfølgelig også et meget tungt materiale, og det skal man altid tage med i betragtningerne.

Fliser er også en god og vedligeholdelsesnem mulighed. Der findes et væld af forskellige farver og former. Vær dog opmærksom på, at fliser godt kan blive glatte i regnvejr og frost, og det er selvfølgelig ikke så godt på en altan. Spørg derfor gerne din rådgiver om løsninger, der kan afhjælpe dette.

Altan ovenpå en eksisterende udestue?

Kan man bygge en altan ovenpå en eksisterende udestue? Det kan man principielt godt, men ikke ovenpå hvilken som helst udestue.

Udestuen skal være bygget til det eller være stærk nok til at bære vægten af altanen og de personer, der benytter dem. Derfor kan det betyde, at visse stolper i den eksisterende udestue skal udskiftes til nogle, der kan bære vægten.

Vær også opmærksom på, at man altid skal indhente byggetilladelse til en ny altan - også selvom udestuen allerede er der.

Husk at tænke på huset som en helhed - det er ret vigtigt!

Moderne tilbygning med altan

Når du vælger, hvilken type altan der skal være ovenpå tilbygningen, så er det vigtigt at tænke på huset som en helhed.

En tilbygning med altan kan komme til at virke som en meget dominerende del af bygningen, så hvis den ikke udformes, så den ligner resten af huset, så skal man have tungen lige i munden.

Hvis du vælger materialer, former og farver, der ikke harmonerer med det eksisterende hus, så risikerer du nemlig, at resultatet bliver klodset og tungt. Og så kan det forringe husets værdi og salgbarhed.

En tilbygning kan være en rigtigt god investering - men ikke hvis resultatet bliver uharmonisk. Så kan det faktisk gøre huset sværere at sælge senere hen.

Få hjælp fra en arkitekt

Arkitekten er din bedste ven, når du skal bygge tilbygning.

En arkitekt er uddannet og trænet i at finde løsninger, der både er flotte og funktionelle - løsninger der kun øger husets værdi.

Vi anbefaler altid, at du som minimum allierer dig med en arkitekt, når de første tegninger, skal tegnes - de der kaldes “skitseprojektet”, og som fokuserer på tilbygningens udtryk og stil.

Derudover kan arkitekten også hjælpe dig med:

  • At udføre tegninger til byggeansøgningen
  • At udføre hovedprojektet (når de tekniske byggetegninger skal udføres, og der skal laves ingeniørberegninger)
  • Byggestyringen, når tilbygningen skal bygges

Du kan læse mere om arkitektens rolle på vores søsterside: www.arkitektpris.dk

tilbygning.prisberegning.dk