En tilbygning til huset er noget, som rigtigt mange danskere drømmer om. Der skal være plads til at leve og udfolde sig i hjemmet, og lige meget hvor meget man leder på boligmarkedet, så finder man sjældent et hus, der opfylder alle behov – men så kan man jo bygge til!
Her finder du gode råd og tommelfingerregler, når du skal bygge en tilbygning til huset.
Prøv også vores online prisberegner, hvis du gerne vil se, hvad en drømmetilbygning til dit hus kan komme til at koste.
Fordele ved en tilbygning til huset
- Du skaber mere plads i hjemmet, og det kan der være mange grunde til gerne at ville. Med en tilbygning til huset, så er du eksempelvis ikke tvunget til at flytte, hvis du overvejer en familieforøgelse, men ikke har nok plads i huset. Det kan også være, at du altid har drømt om et rigtigt kokkekøkken, men forholdene er bare ikke til det. Så kan en tilbygning til huset gøre drømmen til virkelighed.
- Du kan opnå en optimal pladsudnyttelse. Mange ældre huse er ikke bygget til den nutidige families behov, ganske enkelt fordi vi lever anderledes end før i tiden. En tilbygning til huset giver dig muligheden for at gentænke husets indretning – særligt mht. skabsplads, opholdsrum, køkken-alrum mv. Her er en arkitekt til stor hjælp for tilbygningsprojektet.
- En tilbygning til huset øger husets salgsværdi. Det betyder, at udføres tilbygningen optimalt, så kan du ofte hente prisen til tilbygningen hjem igen, når huset sælges – nogle gange endda mere oveni, hvis du bor i et attraktivt område.
Tilbygninger øger værdien af huset
En tilbygning vil næsten altid øge værdien af huset – hvor meget du kan tjene ind igen er det spændende spørgsmål.
Overordnet set, så kan du følge disse tommelfingerregler, hvis du gerne vil have størst mulig stigning i salgsværdi ud af tilbygningen til huset:
- Flere soveværelser/værelser er noget købere kan lide. Jo mere attraktivt huset er for fremtidige købere, desto højere pris vil det også kunne sælges til.
- Byg udad i stedet for opad – det er generelt billigere, da der ikke skal ændres på den eksisterende tagkonstruktion. Man "lægger en tilbygning til huset" med egen tagkonstruktion ved siden af, og det er hurtigere og billigere.
- Tilpas den ønskede m2-pris til markedspriserne i området. Hvis huse i dit område generelt koster 12.000 kr. pr. m2, så giver det ikke så megen mening at bygge en ny tilbygning til huset til en m2-pris på 18.000 kr. En arkitekt eller byggerådgiver kan bl.a. hjælpe dig med at finde løsninger, der sænker m2-prisen på tilbygningen.
- Undgå luksus. Luksuselementer, der ikke har en meget praktisk funktion i hverdagen, er ikke noget, der generelt interesserer købere. Bygger du eksempelvis en sauna, er det generelt set mindre attraktivt, end hvis du bygger et ekstra værelse.
De forskellige tilbygningstyper
Tilbygninger til huset fås i mange forskellige udformning, materialer og stilarter.
Hvordan skal tilbygningen se ud? Svaret afhænger både af dit budget, din smag og af dit eksisterende hus.
Din egen personlige smag er måske den vigtigste indikator, da det jo er dig, der skal bo i huset, men derudover er det igen godt at tænke på husets salgbarhed i fremtiden.
Dine muligheder mht. Stil:
- Kopier husets stil – hvis du vælger samme byggestil og materialer som det oprindelige hus, så kan den nye tilbygning komme til at se ud som en naturlig del af huset.
- Tilføj en "moderne fløj" til huset – her vælger du med fuldt overlæg, at den nye tilbygning ikke skal ligne den gamle. Dette kan skabe en spændende dynamik i udtrykket, men det er også her, hvor de største bommerter sker – så pas på! Her bør du altså altid involvere en arkitekt. Hvis tilbygningen ikke harmonerer med det eksisterende hus, kan det faktisk gøre huset mindre salgbart.
- Skab en hybrid mellem det nye og det gamle – man kan også "blande" den ældre stilart og den moderne. Dette er det, som en arkitekt er ekspert i. Rent praktisk kan denne stil eks. gå ud på, at visse dele af det gamle hus går igen i den nye tilbygning til huset.
Vi anbefaler altid, at man får hjælp fra en arkitekt, når man giver sig i kast med så stort et projekt som en tilbygning. Vil du vide mere om arkitekter og arkitektpriser, så kan du besøge vores side Arkitektpris.dk.
Så lang tid tager en tilbygning til huset
Hvor lang tid det tager at bygge en tilbygning til huset tager vil altid afhænge af området, tilbygningens kompleksitet og af selve byggestyringen. I visse områder tager det eksempelvis længere tid at indhente en byggetilladelse end i andre.
Her er et eksempel på, hvor lang tid en tilbygning til huset kan tage:
» Planlægning: Afhængig af hvor sikker du er på, hvad du gerne vil have, så kan denne del gøres hurtigt eller tage lang tid – estimat: 2-4 uger.
» Tilladelser: Der skal indhentes byggetilladelse hos kommunen, før tilbygningen kan bygges – estimat: 6-8 uger.
» Byggeriet: Denne del afhænger selvfølgelig af tilbygningens størrelse og kompleksitet – estimat: 3-6 måneder.
Samlet: 20-36 uger
Hvad koster det at bygge en tilbygning til huset
Vil du gerne vide, hvad en ny tilbygning til huset koster, så prøv vores online prisberegner.
Overordnet set kan m2-prisen på en tilbygning spænde fra 10.000 kr. (ret billigt) til 25.000 kr. (overhovedet ikke billigt), eller måske endda mere, hvis man vælger meget luksusprægede elementer.
Prisen på en tilbygning til huset afhænger både af løsningen, du vælger, og af området. Prisen i Nordjylland kan eks. vise sig kun at være 2/3 af prisen på samme tilbygning i Københavnsområdet.